Últimes entrades

La melodía de la infantesa

Temps estimat de lectura:3minuts, 3segons

Eixa melodia que ens toca el cor, que ens transforma el dia, que canvia la nostra emoció, eixa melodia, la que sents en les hores baixes, la que sap a vesprades d’estiu, la que fa olor a perfum o la que parla d’amor de joventut.

Perquè la música, encara que no ho recordem, ens acompanya a tots els moments de la nostra vida i es grava a la nostra memòria junt als records més profunds esperant a eixir quan sentim una cançó.

És curiós que a la nostra llengua SENTIM la música: la sentim al escoltar-la però també l’acompanyem de sentiments, les persones que la composen evoquen emocions per tal de transmetre a través de notes i ritmes allò que estan sentint i provocar sentiments en les persones que escolten.

Als xiquets i xiquetes els encanta la música, tot tipus de música, perquè la música no té edat, té harmonia, té ritme, té melodia i to, però edat? Edat no en té.

I per què quan dius juntes les paraules “música” i “infància” les persones tendim a pensar en els grups musicals que han orientat la seua activitat cap als xiquets i xiquetes i que estan de moda entre les criatures? Però, que vos sembla si obrim la nostra ment a oferir altre tipus de varietat musical?

Des de les nostres escoles  pensem que quant més enriquidora siga l’experiència musical que acompanya a les criatures més possibilitats de descobriment i desenvolupament els oferim:

  • Llenguatge: Les cançons ens aporten noves paraules (cal sentir les cançons primer) i que acompanyades de ritme i melodia son més senzilles de reproduir.
  • Memòria: quan reprodueixen les lletres de les cançons estan treballant la memòria i l’atenció a la mateixa vegada que gaudeixen i juguen.
  • Coordinació del seu cos: el ball va moltes voltes lligat a la música, sobre tot, en la primera infància on és escoltar un ritme i els menuts i menudes el segueixen amb el seu cos, s’inicien en l’expressió corporal.
  • Creativitat: les melodies actuen directament sobre la regió creativa del cervell, la curiositat per descobrir els sons mitjançant el seu propi cos o la acció sobre els objectes ajuden al xiquet o la xiqueta a desenvolupar la seua imaginació.
  • Rituals: La música ens ajuda a introduir nous hàbits d’una manera amable i amb respecte cap a la infància, cantar una cançó de bressol quan anem a dormir, per exemple, ajuda a les criatures a anticipar que ve el moment de dormir i hi ha una part afectiva importat en el fet de cantar a un altra persona.
  • Relacions i vincles: Quan utilitzem la nostra veu per cantar a un xiquet o xiqueta establim un vincle, una relació, però quan cantem en grup estem col·laborant per construir de manera cooperativa. El ball també permet que els xiquets i xiquetes es relacionen i s’imiten, la imitació en l’etapa de 0-3 anys és una manera fonamental d’aprenentatge del món que ens envolta.
  • Cultura: la música ens apropa a altres cultures, altres llenguatges, altres ritmes, ens fa viatjar i ens uneix a les persones.

 

No és casualitat que el ritme que ens espenta a viure abans de nàixer és el batejar del cor de la nostra mare, el nostre so preferit la seua veu i el nostre ball el balanceig dins del seu ventre acompanyat el seu moviment. I ahí, comencem la nostra melodia vital.

Ariadna Suay, Coordinadora Escola Infantil Municipal Ninos Porta Sud d´Alfafar

No hi ha comentaris

Deja una respuesta