Últimes entrades

LA IGUALTECA VIATGERA

Temps estimat de lectura:4minuts, 55segons

Quan parlem d’igualtat parlem d’història, parlem de lluita, de drets, d’identitat i de valors. Valors que com a docents hem d’inculcar als infants des dels seus primers anys de vida per tal que forme part de la seua personalitat d’una forma significativa i conscient.

Si una cosa tenim clara al projecte educatiu que desenvolupem en Ninos és que la igualtat és un valor que articula cadascuna de les accions que realitzem cada dia, de forma transversal, continua i creativa, i això queda recollit al pla d’igualtat del que formem part i aquest, regula totes les accions que comença des d’un llenguatge coeducador i acompanya a les diferents accions que es realitzen al llarg del curs escolar.

Després d’algun temps al capdavant de l’escola Infantil Ninos Meliana, aquestes actuacions de les quals parle, varen formar part de les reunions pedagògiques que setmanalment tenim al centre, veient la necessitat de donar més visibilitat a accions que per a nosaltres formen part de la quotidianitat de l’escola, però que tal vegada podíem apropar-les més de cara a les famílies del nostre centre.

Al mateix temps que ens qüestionàvem aquest fet, vàrem participar en un projecte d’investigació d’AIJU (Institut tecnològic del producte infantil i d’oci) en el que demanàrem a les famílies permís per tal d’analitzar quins productes de la llar eren més cridaners per als infants. Gràcies a aquesta participació ens varen donar uns diners per tal d’invertir-los en material didàctic per al centre. I és en aquest punt, on vàrem decidir que volíem fer.

La idea era invertir aquests diners en una sèrie d’àlbums il·lustrats que tractaren temes com la diversitat familiar, la igualtat entre gèneres, el trencament d’estereotips i l’empoderament de ser u mateix. Vàrem posar-se en contacte amb la regidoria d’igualtat de l’ajuntament de Meliana, i ens varen recomanar alguns títols que podien servir per al nostre objectiu. A més a més, ens facilitaren el contacte d’una llibreria de Benimaclet «LA ROSSA», en la que ens asseguraran que ens ajudarien amb molta estima. Vàrem passar vesprades senceres a aquella màgica llibreria, on l’olor de tinta i paper ens envoltava d’una manera molt càlida. Quan ja teníem el nostre llistat de contes vàrem continuar treballant des de l’escola.

Vàrem anomenar al nostre projecte: «la Igualteca viatgera», per començar vàrem aprofitar una xerrada per part de Carles Fons, pare de l’escola, en la que en grup de famílies al costat de la nostra delegada d’igualtat Mamen Alonso, vàrem dialogar de les paternitats igualitàries i la visió del trencament d’estereotips a la societat i també a la infància. En finalitzar vàrem presentar els àlbums il·lustrats que anàvem a treballar i el perquè, un moment adient per introduir el projecte.

Alhora, a les reunions pedagògiques especificàrem quin era l’objectiu i que volíem transmetre a una reunió d’aula de cara a les famílies. Cadascuna de les aules d’un a dos anys ha gaudit un conte de cartoné, material més adient al seu nivell evolutiu, i les aules de dos a tres anys han treballat dos contes. Al llarg de la setmana, els contes s’han treballat a l’aula amb molta cura, parlant sobre ells, mitjançant cançons, dramatitzant-los i emprant recursos que els feren motivadors i atractius enfront dels infants. El cap de setmana se’ls emportaven a casa per tal de compartir un moment especial i íntim amb els familiars, a altre context però amb un mateix objectiu, fer-lo nostre, xopant-se dels valors que desprén i documentar pedagògicament a un quadern quin ha estat el resultat que després compartiríem amb la resta d’iguals.

Cada pàgina una criatura i la seua família, cada pàgina un enfocament distint, i el sumatori de totes elles una barreja de sensacions i emocions que va més enllà de la contada d’un llibre.

Una vegada podem veure el resultat dels nostres quaderns solament ens queden paraules d’agraïment enfront de les famílies que han captat el missatge que volíem transmetre, que han assaborit el temps servint de companyia als seus xiquets i xiquetes i fent cadascun dels àlbums seus, amb una mirada respectuosa i sensible.

També ens quedem amb els raonaments que els infants hi han aconseguit fer, que no deixen ser les conclusions i l’extracte del projecte que un dia vàrem començar amb tanta il·lusió i que tants moments ens ha aportat, donant valor a aquesta etapa, el 0-3, i que, a més a més ens ha ajudat al treball de fons que suposa el foment lector i el treball dels valors des de la primera infància, creant xiquets i xiquetes que formen una personalitat lliure. Lliure de ser qui vulguen ser, lliures de decidir que volen fer amb la seua vida sense cap prejudici que els/les guie més que allò que ells i elles mateixes puguen sentir. Tenim a la nostra mà l’objectiu d’afavorir que els infants que passen pel nostre centre tinguen un pensament crític, un coneixement dels seus punts febles per poder millorar-los i dels seus punts forts per treballar-los des de les competències Ninos.

Tenim a la nostra mà una sèrie d’eines amb les quals ajudar a dibuixar un camí ple d’il·lusió i emocions en les quals les persones que formaran part del nostre món, puguen ser cada vegada millors, que entenguen que, tant la terra , els éssers vius, com el temps, són un regal que hem de cuidar, hem de respectar-nos, i continuar creixent deixant la nostra petjada allà on anem.

CONTINUEM VIATJANT PEL CAMÍ DE LA IGUALTAT..

Maria Masià Fernàndez (Coordinadora de l’Escola Infantil Municipal Ninos Meliana)

No hi ha comentaris

Deja una respuesta