Últimes entrades

L’espai exterior, una font d’aprenentatge

Temps estimat de lectura:1minut, 55segons

Les criatures experimenten, es desenvolupen, reconeixen i aprenen jugant. El joc és vital per al desenvolupament sensorial, motor, emocional i cognitiu, també és una font de comunicació i expressió. Jugar és descobrir el món i per això cal dotar-los d’espais naturals on poder aconseguir-ho.

Un espai amb pedres, terra, fulles i arbres, que estiga a l’aire lliure proporciona molta més informació sensorial a les criatures que estan descobrint el món i dona més possibilitats a què ells i elles, com a protagonistes del seu aprenentatge, desenvolupen el moviment, el pensament creatiu, l’autonomia, els sorolls o els aromes. Observar la sensació de llibertat i de possibilitats infinites que experimenten als patis de les escoles que estan a l’aire lliure és un plaer.

Descobrint la natura

 

Acompanyar als infants la primera vegada que descobreixen un caragol, la forma en espiral de la seua closca, que tenen quatre banyes, però que dos són els ulls o que la seua casa és la closca i és dura i el cos de caragol és blanet. O quan cuinen pastissos de terra, conten les pedres una a una i les fiquen en filera desenvolupant el seu pensament lògic-matemàtic. El moment de regal les plantes, perquè elles també tenen set, però amb cura quan omplim l’arruixadora, hem de cuidar el planeta i no fer un mal ús de l’aigua, mentre mesurem el volum de l’aigua i descobrir la nostra autonomia obrint i tancant l’aixeta.

Mireu quantes coses ens ensenya en un moment la natura! Coses que no cal fer en fitxes i que és fonamental saber acompanyar. Conéixer el què i el perquè, saber en quin moment de descobriment es troba la nostra criatura, observar les seues accions i deixar fer.

I amb els temps que ens ha tocat viure, cal passar més temps fora que dins, encara que ens faça por el fred en hivern hi ha molts estudis que confirmen que en hivern agafem més virus perquè passem més temps a l’interior i els virus es concentren als punts de calor. Així que tot el món a gaudir de l’aire lliure! Afortunadament, nosaltres comptem amb uns espais exteriors espectaculars on gaudir, descobrir, viure i pensar en companyia.