Últimes entrades

L’ESCOLA QUE ACULL. REENFOCANT LA MIRADA.

Temps estimat de lectura:3minuts, 13segons

A Ninos som conscients del protagonisme que tenen els primers dies a l’escola,  els primers contactes i les primeres vivències amb cada infant i la seua família. Sabem que aquestes primeres emocions sentides marcaran el nostre camí conjunt i per això, sempre hem valorat la importància de planificar un temps de familiarització: Un inici gradual, on compartir algun dia amb els infants i les seues principals figures afectives, amb un augment progressiu del temps d’estada a l’escola.

A més, enfoquem aquests dies més com un procés d’acolliment que com un període d’adaptació, la qual cosa suposa posar la mirada en l’organització escolar, l’espai, el temps, l’actitud, l’afecte… Prenent consciència de tots els elements que poden ajudar a la criatura a iniciar el seu camí escolar i adaptant-los a ella, més que esperar que siga aquesta qui s’adapte a l’escola. És l’escola qui acull a la criatura i a la seua família, anant de la mà en aquest nou procés de vinculació.

Així mateix, aquest any a l’escola Ninos Monpeixet de Picassent hem volgut obrir les portes a les nostres famílies per fer una acollida més autònoma, amable i respectuosa amb els seus ritmes,  i basant-nos, entre unes altres, en l’experiència de les Escoles Infantils de Menorca, posant la mirada també en la participació activa de les criatures en aquest procés, com una conquesta pròpia i un pas acte-regulat cap a la seua independència.

Per a açó, hem prolongat el temps de familiarització, el temps compartit a l’aula amb els infants i algunes de les seues principals figures afectives; tot amb la intenció d’ajudar-lis a trobar-se com a casa des dels primers dies, i així dotar-los de la seguretat necessària per a descobrir el seu entorn dins l’escola i anar iniciant els primers vincles amb la seua educadora i els seus futurs amics i amigues.

Aquesta acollida s’ha realitzat a un aula en concret, en la que tant l’educadora com les famílies han sigut especialment conscienciades sobre aquest nou procés de vinculació i els aspectes influents per al seu òptim desenvolupament.

Les famílies han pogut romandre dins l’aula el temps que han necessitat les seues criatures per a trobar-se segures i vincular-se amb la seua educadora,  amb l’espai que van a habitar al llarg d’aquest curs i amb els seus companys i companyes.

Aquestes només havien de seguir una consigna, confiar. Estar presents per als seus infants i mostrar la seua confiança depositada en nosaltres, especialment en l’educadora.

I així ho van fer. Després d’un poc més d’una setmana, les criatures ja es trobaven com a casa, amb la seguretat necessària per a descobrir autònomament el nou món que els ofereix l’escola i confiar en el suport emocional que els aporta la seua educadora.

Després d’aquest temps, ja estàvem tots i totes preparats per a donar el següent pas, els menuts i menudes ja podien endinsar-se a l’aula sense cap familiar, ara ja era el moment de seguir el camí de la ma de l’educadora.

Tot i que alguna llagrimeta d’enyorança encara pot aparèixer en algun moment, podem considerar que l’experiència ha sigut exitosa, donat que els vincles iniciats durant aquests dies han generat major complicitat entre escola i família, facilitant l’expressió oberta de les nostres emocions, fet que ens ajuda a poder acompanyar-les de manera més propera i respectuosa.

Gràcies famílies, gracies criatures per CONFIAR.

Seguim parlant de tot açò en el programa radiofònic de Ràdio L’Om, “Xafant Bassals”: Xafant Bassals: Primers dies a l’aula.

Equip Educatiu NINOS MONPEIXET. Picassent.

No hi ha comentaris

Deja una respuesta