Últimes entrades

RECONSIDERAR L’ADAPTACIÓ: DE L’ACCEPTACIÓ A LA CONQUESTA

Temps estimat de lectura:2minuts, 44segons

«El procés d’adaptació ha de facilitar l’accés amorós i en la mesura del possible acte-regulat, a la capacitat de viure en la distància dels progenitors en un espai revestit de seguretat per a aquests». Vicenç Arnaiz Sancho.

Com cada any, per aquestes dates i creuat el pont d’octubre, la pluja tardorenca en les mirades de les criatures pròpia dels primers dies d’escola, sol donar pas a una lluentor assolellada repleta de somriures, joc, alegria i diversió. Als qui acompanyem a xiquets i a xiquetes en aquest procés, curs rere curs ens segueix sorprenent aquest canvi a voltes progressiu i altres vegades radical, sobre l’estat emocional general en el context de l’escola… I com cada any, també ens preguntem si cal passar per aquest tràngol o si hi ha alguna manera d’aconseguir despertar somriures des del mateix començament del camí.

Sobre la base d’açò i conscients de la importància de cuidar els vincles afectius que les criatures formen al seu entorn familiar, en les Escoles Infantils de Menorca es dissenya un procés d’adaptació per a aconseguir una estratègia a través de la qual, la separació de les criatures respecte a les seues famílies es convertisca en el resultat de la seua pròpia «conquesta», impulsada per la seua curiositat i la tendència natural a ampliar territori.

Aquesta estratègia consisteix a comptar amb la presència de familiars de les criatures al voltant d’una hora, durant els primers vuit o deu dies de l’inici escolar. S’estableixen com un refugi i referent per a les seues criatures, que són els qui prenen la iniciativa d’explorar l’entorn i d’acostar-se i romandre amb la mestra. Quan accepta la relació amb aquesta, es considera que ha arribat el moment oportú per a iniciar separacions respecte als seus familiars fins a quedar-se en l’escola ja sense la seua companyia.

Podem trobar més informació sobre aquest procés en l’article escrit per Vicenç Arnaiz Sancho: “L’adaptació dels xiquets i les seues famílies en les Escoles Infantils de Menorca: Un procés dissenyat i implementat a partir de la formació de docents i famílies

Com molt bé s’apunta en aquest document, som conscients que un canvi en aquest procés suposa una «transformació institucional, social i pedagògica». Per a poder portar a la pràctica processos respectuosos amb les necessitats i els ritmes de les criatures i les seues pròpies famílies, la formació tant a docents com a famílies s’estableixen com a premisses fonamentals, així com també la consciència social respecte a la conciliació.

Considerant aquest últim aspecte, de forma global en NINOS, procurem dur a terme un procés d’acolliment respectuós amb les necessitats afectives de les criatures i les seues famílies, donant resposta també a la realitat laboral i familiar. No obstant açò, en la nostra Escola Infantil NINOS MONPEIXET de Picassent, aquest curs, de forma experimental i en una de les aules, hem dissenyat i implementat una nova forma d’acolliment fonamentada, entre uns altres, en el model exposat en el present article, i que s’ha basat a establir llaços de confiança amb les famílies. Prompte vos comptarem com ha sigut l’experiència.

 

 

No hi ha comentaris

Deja una respuesta