Últimes entrades

Guia per triar el millor joguet

Temps estimat de lectura:2minuts, 54segons

Guia per triar el millor joguet

 

Ninos Escoles Infantils recomana  joguets que conviden a explorar i descobrir en la primera infància

Durant aquests dies són molts els dubtes que poden sorgir a l’hora d’escollir el millor joguet. Aquesta és una eina motivadora del joc perquè convida als infants a explorar i descobrir. L’equip de Ninos Escoles Infantils recorda que l’important no és l’objecte en si, sinó les activitats que convida a realitzar per a fomentar el seu desenvolupament. Ninos Escoles Infantils col·labora amb AIJU (Institut Tecnològic del Joguet) en la investigació de joguets i materials de puericultura des de fa molts anys. Famílies, xiquets i xiquetes, així com l’equip educatiu de Ninos participen activament en diferents estudis per contribuir a la millor qualitat del joc.

 

El joc

El joc és fonamental en la vida de qualsevol persona, però és imprescindible en la infantesa. Com a éssers socials que som, necessitem jugar perquè al jugar ens relacionem amb l’entorn i amb les persones. Durant la primera infancia, el joc ajuda als menuts i menudes a desenvolupar diferents habilitats com ara: 

  • Desenvolupar la motricitat del cos, adquirint habilitats físiques.
  • Descarregar energia i impulsivitat, amb l’acció i el moviment.
  • Explorar a través de tots els sentits.
  • Desenvolupar capacitats intel·lectuals afavorint l’atenció, la concentració, la memòria i els processos d’abstracció de la realitat.
  • Desenvolupar la comunicació i l’evolució del llenguatge.
  • Adquirir hàbits socials i de relació amb diferents persones i de diferents edats. (cooperar, assumir normes, respectar, prendre decisions, resoldre conflictes …).
  • Desenvolupar l’afectivitat, establint vincles.
  • Desenvolupar la imaginació i la creativitat.

El joc també necessita de temps, espais i ambients, que inviten a gaudir del plaer de jugar, a qualsevol edat.

 

Els joguets

No tots els jocs necessiten joguets, si entenem aquest com qualsevol objecte o material que s’utilitza en els jocs. Però si els utilitzem, hem de tindre en compte algunes recomanacions per tal d’oferir un tipus de joc que puga desenvolupar totes les capacitats personals:

  • Que siga versàtil /funcional, que propose la participació de cada xiquet i xiqueta.
  • Que siga pràctic: de fàcil muntatge i neteja, ja que la finalitat principal d’un joguet és que s’utilitze.
  • Que tinga en compte l’edat i el desenvolupament personal, però també els gustos i interessos a qui va dirigit.
  • Que siga segur i resistent perquè en aquestes edats es manipulen amb tots els sentits.
  • Que siga coeducatiu, amb un disseny no estereotipat. Els tipus de joguets que oferim han de ser variats perquè d’aquesta manera es desenvolupen diferents habilitats.

 

La creativitat

Un joguet senzill fomenta la participació, la imaginació i el protagonisme de cadascú.

D’aquesta manera es contribueix a una major autonomia i autoestima. Igualment un disseny amb materials naturals  i/o ecològics on predominen els colors neutres solen oferir un tipus de joc més creatiu i són els més respectuosos amb el medi ambient.

Pensem en la importància de regalar joguets, llibres, música… no tant per la quantitat o el cost, sinó pel valor que anem a aportar  a cada xiquet i xiqueta, ja que solament uns pocs d’eixos regals van a formar part dels millors records de la seua infantesa, és per això que cal triar-los amb molta cura.

… i és important repartir la compra de joguets al llarg de l’any per mantenir la il·lusió i l’interés per ells.

No hi ha comentaris

Deja una respuesta