Últimes entrades

Riu, plora… sent, que jo t’acompanye

Temps estimat de lectura:2minuts, 53segons

Les emocions són una part molt important i necessària en la nostra vida, ja que ens poden ajudar a resoldre un problema, a evitar una situació perillosa, a demanar ajuda o a motivar-nos per a enfrontar-nos a una situació nova. Així doncs, poden contribuir a millorar com ens relacionem amb el que ens envolta i amb nosaltres mateixos.

Què és una emoció?

Una emoció és un procés que s’activa quan detectem una situació que provoca un canvi en el nostre organisme, que es pot viure com una cosa agradable (una cosa bona) o com una cosa desagradable (un perill o amenaça). D’una forma o una altra, l’emoció posa en marxa unes reaccions en el nostre cos que tindran com a objectiu controlar la situació.

ESQUEMA EMOCIONAL:

  1. SITUACIÓ: que es dóna en el nostre entorn.
  2.  INTERPRETACIÓ: és el sentit que li donem a allò que percebem enfront d’aquesta situació. Les nostres idees, els nostres pensaments, el que hem fet just abans o com ens trobem aqueix dia, poden influir en la nostra interpretació dels fets.
  3. EMOCIÓ: és la interpretació de la situació, la qual produeix una emoció en nosaltres. Aqueixa emoció està caracteritzada per pensaments, sensacions, reaccions fisiològiques; com poden ser: cor accelerat, respiració ràpida, tremolor, sudoració, plor, mal de panxa, entre altres.
  4. CONDUCTA: és el comportament determinat derivat de la interpretació de la situació inicial.

Hi ha emocions catalogades com a positives (alegria, amor, sorpresa) perquè estan associades amb el benestar i altres negatives (tristesa, enuig, por, enveja, gelosia, vergonya, fàstic, sorpresa) que s’acompanyen de malestar, però totes elles són vàlides i necessàries. Quan es parla d’emocions negatives, no implica que siga dolent sentir-les; si no que gràcies a elles demanarem ajuda, evitarem situacions perilloses, defensarem els nostres interessos… No podem evitar-les, però sí, aprendre a gestionar-les.

El valor d’una escola emocional.

L’educació emocional és un procés educatiu que potencia el desenvolupament de les competències emocionals per al desenvolupament integral de les persones. Per això un dels objectius principals de les nostres escoles és la seguretat afectiva. Hem de crear un clima que els done calma, que els proporcione seguretat.

Per a això hem de conéixer les emocions dels nostres infants, per a comprendre millor les seues reaccions davant qualsevol situació, per a poder comprendre-les i com a adults, poder acompanyar-los i ajudar-los a gestionar-les. Hem d’establir una relació positiva amb les criatures amb mostres d’afecte (dolces mirades, tendres carícies, suaus besadetes, càlides abraçades… molt amor), respectant sempre el seu espai i les seues necessitats.

Hem de ser capaços d’escoltar-los amb tots els nostres sentits, i sobretot amb el cor; ser sensibles i comprendre què senten els nostres xiquets i xiquetes i per què. Hem de donar valor al que els xiquets i xiquetes senten i deixar que ho expressen, i així es sentiran abrigallats, es sentiran segurs; agafem-los de la mà i acompanyem-los en el seu sentir, ajudem a gestionar les seues emocions, però no les frenem, no les tallem, deixem que fluïsquen en llibertat.

Educar emocionalment significa validar les emocions, empatitzar amb els altres, ajudar a identificar i a nomenar les emocions que s’estan sentint, posar límits, ensenyar formes acceptables d’expressió i relació amb els altres, voler-se i acceptar-se a un mateix, respectar als altres i proposar estratègies per a resoldre problemes.

Mayte Cremades Martínez

Coordinadora de l’Escola Infantil Municipal de Castalla

No hi ha comentaris

Deja una respuesta