Últimes entrades

Ara que et senc

Temps estimat de lectura:4minuts, 49segons

Quin goig dona entendre el món dels altres….el poder de veure amb altres ulls a través de la empatia.. quan ho fas, sents que tot cobra sentit i que hi han tants punts de vista com persones….

Ja són varios cursos que, a l´escoleta Ninos mon peixet de Picassent, sabem dels beneficis que les relacions amb la comunitat i altres entitats, enriqueixen l´educació en tots els sentits. I ho sabem també, perquè així ens ho conta una de les nostres competències del model pedagògic; “CREIXER CONVIVINT”. Competència que ens parla de la importància de participar i col·laborar en les experiències de l´escola descobrint-la i respectant-la. On cal entendre l´entorn com a part de l´escola, convidant a famílies i amics/ amigues a unir-se a nosaltres. Gaudint així i nodrint-se de la diversitat.

Així que, després de comprovar tots el beneficis que ens han aportat la unió amb la comunitat, en varies experiències realitzades al centre, i la importància de treballar la empatia doncs sense cap dubte, la capacitat d´empatitzar amb els demés és relativa a la capacitat d´una persona per identificar, sentir i entendre els seus propis sentiments, el curs passat decidirem llançar-se a l´aventura i provar noves formes de relació, sabedores de que sols a través d´aquesta ens eduquem i eduquem.

En aquesta ocasió, com ja va siguent habitual per nosaltres, comptem amb els i les joves del  “programa formatiu de qualificació bàsica de l´ajuntament d´Alcasser”; una associació que ajuda als joves a adquirir competències per poder iniciar-se tant al mon laboral com al sistema educatiu.

I així, després d´investigar un poc i compartir opinions, naix el nostre projecte “ARA QUE ET SENT…” on decidirem agafar com a base teòrica el projecte ROOTS OF EMPATHY de Mary Gordon. Projecte d’aula internacional, basat en evidències que han demostrat un efecte significatiu, en la reducció dels nivells d’agressió entre els escolars, al augmentar la competència emocional i augmentar l’empatia. L’experiència està basada en la interacció d’un bebè amb un grup d’escolars que a través d’aquesta vivència són capaços de reflexionar i aprendre noves fórmules de relació amb els altres.

En aquest aprenentatge experimental, el bebè és el “mestre” que l´instructor utilitza per ajudar als xiquets i xiquetes a identificar i reflexionar sobre els seus propis sentiments i els sentiments dels demés (EMPATIA).

El projecte es desenvolupà a l’Escola Infantil Ninos Mon Peixet de Picassent on cada setmana acudien els joves del programa formatiu de qualificació  bàsica d´Alcasser.

Es va realitzar a partir del mes de febrer en diferents visites a l’escola en grups de 4 alumnes per fer observació directa a les aules de 0, 1 i 2 anys. Les sessions duraren 1h i es realitzaren els dimarts de 10:00 a 11:00h. Cada setmana l´alumnat entrava a la mateixa aula per tal de poder realitzar una bona observació i vincle emocional amb els bebès o xiquets i xiquetes d´ú i dos anys. Aquesta observació, relació i vincle es feia seguint els rituals habituals d´aquestes aules on el jove del PFQB era un o una més d´aquestos moments, experiències, benvingudes, conflictes, emocions, relacions, etc…

L’alumnat del PFQB havia treballat prèviament a tutoria, la consciència emocional, perquè dominaren cert vocabulari emocional i tingueren habilitats per reconèixer les pròpies emocions i les emocions dels altres, així com coneixements per a identificar manifestacions físiques derivades dels sentiments.

L’objectiu era que durant el temps que destinen a la observació puguen recollir dades relacionades amb l’expressió emocional dels bebès, la gestió de les emocions, i la consecució d’objectius.

Posteriorment en les sessions de tutoria al programa, comentaren les dades extretes i les mateixes els servirien per tal de reflexionar al respecte dels temes principals del projecte: l’empatia, els valors de la perseverança i la constància i la gestió de la frustració.

Les reflexions els portaren a conclusions i aquestes a poder aprendre i posteriorment a posar en pràctica, recursos més òptims i eficaços per al seu dia a dia.

L´objectiu general era millorar el grau d´empatia entre alumnat de PFQB. Però d´aquest projecte també podem extraure altres objectius que es donaren al voltant de les relacions generades dintre de l´aula. Doncs malgrat saber que l´objectiu dels bebès i alumnat d´un i dos anys no és l´empatia (no correspon a les característiques de la seua edat), van aprendre a conviure amb altres adults desconeguts per a ells i elles, fora totalment del que és l’àmbit familiar.

Un experiència, on tant infants com joves han gaudit i on sabem que, curs rere curs, seran més i més els beneficis, doncs gràcies a aquesta connexió emocional i cognitiva que la empatia ens permet, donarà pas per ajudar-nos a resoldre diverses situacions de forma pacífica. Al comprendre als demès, serà més fàcil no deixar emportar-nos per impulsos.

Ficar en valor la tendresa de la primera infància, el contacte i els vincles afectius, emocions, moments de joc, de complicitat i abraçades…..no sols farà reflexionar als més majors sinó que els més menuts podran en un ambient de pau, respecte i  estima “créixer convivint”.

«Tinc por de ferir el cor a algú…per què? Perquè se com dol…”

El petit princep

 

Nati Sobrevela, Coordinadora Ninos Mon Peixet Picassent
amb la col·laboraciço d´Amaia i Jose (altes apassionats de l´educació)

No hi ha comentaris

Deja una respuesta