Últimes entrades

Promoure la CONSCIÈNCIA AMBIENTAL des de ben menuts

Temps estimat de lectura:5minuts, 27segons

Al nostre planeta l’aguaiten diverses malalties però la pitjor de totes és la INDIFERÈNCIA, la indiferència de nosaltres, els seus habitants.

Des de les escoles hem de transmetre no sols el que és la contaminació ambiental al costat de les accions provocades per l’ésser humà que estan danyant la salut del planeta i la nostra. Sinó com podem tornar a mantenir l’equilibri i l’harmonia entre l’ésser humà i la naturalesa.

Existeixen molts tipus de contaminació, com la contaminació de l’aigua, la de l’aire o fins i tot la contaminació acústica i el tirar el fre en totes elles depèn de nosaltres.

Des de molt xicotets hauríem de conèixer les conseqüències de la contaminació ambiental i el fet que és a les nostres mans frenar-lo perquè el món no arribe a ser un lloc inhabitable. És necessari implicar els menuts i menudes en la cura del medi ambient i inculcar-los uns hàbits de vida sostenibles, per a això res millor que predicar amb l’exemple com a comunitat educativa. Si els adults no contribuïm a reduir la contaminació ambiental dia a dia amb xicotets gestos, no podem demanar a sectors més joves dins de la població que es facen responsables.

A la nostra escoleta, per fi, durant aquest curs hem posat en funcionament el nostre propi Programa d’Educació Ambiental, aquest està dins de totes les propostes que es fan al centre com a Comunitat educativa.

EN QUE CONSISTEIX UN PEA? (PROGRAMA D’EDUCACIÓ AMBIENTAL)

Els Programes d’educació ambiental posen especial recalcament en la regla de les 3 R: REDUIR, REUTILITZAR I RECICLAR

 1. REDUIR: Disminuir la quantitat de recursos que utilitzem per mitjà d’altres hàbits i/o tècniques; per exemple no demanar bosses en els supermercat, reduir el consum de paper, un consum responsable d’aigua, energia i combustible…
 2. REUTILITZAR: La majoria dels materials que usem dia a dia poden ser reutilitzats d’alguna manera: imprimir el paper pels dos costats, reutilitzar la fusta de tarimes, donar llibres, aparells elèctrics etc.
 3. RECICLAR: La majoria de tots els materials que usem poden ser reciclats i usats en altres aplicacions; materials com el vidre, poden reciclar-se 40 vegades per exemple. És el nostre compromís reciclar el major possible i disminuir la producció d’escombraries.

 

Són programes educatius per a la sostenibilitat i la qualitat del centre educatiu basat en la participació com a comunitat educativa i col·laboració amb el desenvolupament sostenible del municipi. La seua finalitat dins de les escoles és desenvolupar coneixements, capacitats, actituds, motivació i compromisos per a prendre part en la resolució dels problemes ambientals des de la primera infància.

Aquests programes s’impliquen tant a l’àmbit escolar com al municipal utilitzant com a eix principal a l’alumnat, però són les famílies, el professorat i el personal no docent qui ha d’adquirir consciència i motivació. És una de les formes més efectives per a conscienciar a la població, des dels sectors més joves, per a fer un ús responsable i sostenible.

El Programa pot tenir una durada de diversos cursos però ha d’estar estructurat en l’espai (aules, zones comunes, cuina i menjadors, zones exteriors…) com en el temps, donant visibilitat i protagonisme a l’alumnat. Hem de donar-li importància al procés i al resultat utilitzant sempre una bona ferramenta d’avaluació.

ESTRUCTURA DEL DESENVOLUPAMENT DEL NOSTRE PEA:

 1. Organització i planificació: Organitzar un COMITÈ DE SOSTENIBILITAT anomenant a una PERSONA RESPONSABLE d’aquest.
 2. Sensibilització i motivació: Dins de l’estudi de l’entorn es va donar valor a sensibilitzar i motivar tant al personal del centre com a les famílies
 3. Diagnòstic: Realitzar un DIAGNÒSTIC des de l’escoleta incloent al municipi d’Albal.
 4. Pla d’acció: Traçar un PLA D’ACCIÓ que incloga sobretot un canvi a les aules de 2-3 i la cuina del menjador.

– Reducció de bosses de plàstic en realitzant una inversió en bosses de ràfia dins de la cuina i demanda d’un saquet reutilitzable per a la roba bruta de l’alumnat.

– Reduir la pressió de l’aigua dins de totes les aixetes als quals té accés l’alumnat.

– Col·locació de sensors de llum per a evitar un consum abusiu d’aquesta, anomenament (dins de l’alumnat) d’un responsable per a desenvolupar la consciència dins del consum energètic.

– Ús de gots de cristall dins de les aules i del menjador.

– Donar una segona vida a envasos dins del joc simbòlic i experimentació.

– Ús d’ampolles reutilitzables.

– Reciclatge implicant l’alumnat de famílies de les aules de 2-3.

Dins del Programa incloem cançons, contes, complicitat amb l’Ajuntament, sortides a peu i voluntariats amb famílies per a netejar platges o boscos. La sostenibilitat és un tema transversal el qual incloem en les rutines dins de l’aula seguint sempre la nostra metodologia

Les competències que ha d’incloure el Pla d’acció mediambiental a estes edats haurien de ser:

 • Aprenentatge mitjançant l’experimentació i cerca d’informació amb famílies.
 • Treball en equip com a comunitat educativa. Aprenent a aprendre, fomentar el sentit crític des de menuts, promoure la gestió.
 • autònoma de l’aprenentatge però també la capacitat de treballar en equip i compartir l’après.
 • Començar a potenciar actituds socials i cíviques: Escolta de reflexions crítiques i creatives de contes i famílies, potenciant la solidaritat i empatia per les problemàtiques que afecten la comunitat, ja sigui local o més global.

 

 1. Avaluació: Avaluar el pla a meitat i final de curs. Tenint en compte el procés de reflexió crítica per a reexaminar, valorar i millorar cada acció i els seus processos. Incloure aquesta valoració en la Memòria escolar de la fi de curs.

D’aquesta manera, no sols estem educant en la cura del medi ambient i respecte als éssers que convivim en aquest planeta, sinó que estem fomentant qualitats tan importants com l’empatia, el treball en equip, l’esperit crític, etc. Qualitats que serviran als nostre alumnat a desembolicar-se en el món que ve amb responsabilitat, amabilitat i tractant sempre de fer el bé

La sostenibilitat ambiental busca protegir l’entorn on es desenvolupa l’home i minimitzar en el major grau possible l’efecte o impacte de les activitats de l’ésser humà en ell. La qual cosa és responsabilitat de totes i de tots els habitants del planeta, tant per a les generacions presents com per a les del futur.

 

 

Beatriz Pertusa Diaz

Coordinadora de L’E.I.M. Ninos Albal

No hi ha comentaris

Deja una respuesta